HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Expo
Datum van en tot
03 jul, 2020 - 06 sep, 2020
Organisatie
Rembrandthuis
Locatie
Jodenbreestraat 4
Plaats
Amsterdam

Niet alleen bijfiguren en stereotypen: Museum Het Rembrandthuis toont onderbelichte kunstwerken met zwarte mensen in nieuwe tentoonstelling. 

Beeldvorming, herkenning, erkenning

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland. Hier, in de samenleving, in Rembrandts buurt én in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven, onterecht. In deze tentoonstelling kom je oog-in-oog met portretten van zwarte mensen. Hoe beeldden kunstenaars ze af? En kunnen we er achter komen wie ze zijn? HIER. Zwart in Rembrandts tijd gaat over bijzondere kunstwerken en beeldvorming, over herkenning en erkenning.

Hollandse Meesters Her-zien

Hollandse Meesters Her-zien is een groeiende fototentoonstelling door curator Jörgen Tjon a Fong, waarbij prominente Nederlanders van kleur in de huid kruipen van hun 17de en 18de-eeuwse voorgangers. Deze indringende en trotse portretten zijn gemaakt in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Speciaal voor Museum Het Rembrandthuis zijn vier nieuwe portretten gemaakt van onder andere Humberto Tan, Jeangu Macrooy, Tania Kross en Daniël Boissevain. De foto’s zijn gemaakt door Cigdem Yuksel en Ahmet Polat (voormalig Fotograaf des Vaderlands) in de Oude Kerk en in Museum Het Rembrandthuis. Drie portretten zijn te zien in Rembrandts oude huis, één portret is opgenomen in de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd.

Lees meer over deze expo.