Mental!

Expo
Datum
29 okt, 2019
Auteur
Annemarie de Wildt

CBK Monika DalbergGastcurator Raul Balai was door CBK Zuidoost gevraagd om een tentoonstelling te maken over slavernij. Hij besloot zich te focussen op mental slavery en stelde een tentoonstelling samen waar beeldende kunst en hip hop naast elkaar te zien en te horen waren (30 aug t/m 19 oktober 2019).

Foto: Annemarie de Wildt

Mental slavery

“Emancipate yourself from mental slavery. None but ourselves can free our minds”, zong Bob Marley in Redemption Song. Hij was hierbij geïnspireerd door de Jamaicaanse zwarte nationalist Marcus Mosiah Garvey, die in 1916 naar New York kwam en een grote rol speelde in de Pan-Amerikaanse beweging. Volgens Raul Balai is mental slavery een erfenis die zichtbaar is in economische structuren, schoonheidsidealen, sociale codes en gedragingen. Zowel beeldend kunstenaars als rappers kaarten dit aan, hoewel ze niet altijd elkaars taal spreken. Balai zelf en veel van de kunstenaars in Mental! horen zowel bij de kunst- als rapgemeenschap en beheersen beide talen.

 

Brian Elstak en Jesper Buursink

Sommige kunstenaars In Mental! refereren naar meerdere aspecten van mental slavery, zoals de video Gunshots van Brian Elstak die in een duizelingwekkende caleidoscoop van bewegende tekeningen raast langs slavernij, Trump en andere eigentijdse beelden. De tentoonstelling opent met een grote wand met tekeningen van rappers door Jesper Buursink met quotes uit hun nummers, zoals ‘Never haten omdat jij op de block bleef’ van Cho en ‘Nederland wil niet eens horen van Clarence Seedorf’ van Ray Fuego en Zwart Licht. De tentoonstelling heeft zijn eigen playlist.

AiRich en Frederick Calmes

Balai wilde ook een kunstenaar opnemen die geïnspireerd is door afrofuturisme en koos daarvoor AiRich. Haar werken reizen heen en weer in de tijd in een mix van Afrikaanse spiritualiteit, science-fiction, mode en popcultuur. Frederick Calmes is geboren op Haiti, opgegroeid op Curaçao, woont nu in Amsterdam en praktiseert Voodoo. Het geloven in vorige levens manifesteert zich in de verschillende kunstenaars die in Frederick huizen. Zij werken niet in één stijl, het westerse kunstmantra, maar hanteren allerlei stijlen door elkaar die Balai door en naast elkaar gehangen heeft op een wand.

Beelden van Monika Dahlberg

De imponerende beeldengroep Gatekeepers van Monika Dahlberg combineert witgemaakte Afrikaanse houten beelden met Mickey Mouse. De kunstenaar verwijst hiermee ook naar de discussies over de blackface oorsprong van de wereldberoemde muis. Op het plein voor CBK Zuidoost is nog tot begin 2020 een buitenbeeld van Monika Dahlberg te zien.

 

 

Interview Raul Balai door Luciano Bastardo

Bij de tentoonstelling is een handout gemaakt waarin Raul Balai geïnterviewd wordt door Luciano Bastardo. Balai prijst de hiphop wereld voor hun Do it Yourself & Fuck the System mentaliteit. Daar zouden kunstenaars nog wat van kunnen leren. Omgekeerd zouden muzikanten kunnen leren van de werkwijze van beeldend kunstenaars, die vaak veel tijd steken in het uitdiepen van een onderwerp.

Hieronder kun je zowel het hele interview downloaden als een overzicht van de deelnemende kunstenaars (NL + UK)