Recensie
Overal herinneringen aan het slavernijverleden

Datum
23 okt, 2019
Auteur
Csilla Ariese

De geschiedenis van de slavernij werd vaak aangeduid als verborgen of verzwegen. De Gids Slavernijverleden Nederland toont echter aan dat het slavernijverleden overal in Nederland zichtbaar is, voor wie het wil zien. Door 100 fysieke locaties in kaart te brengen maakt de gids dit verleden tastbaar in het heden; van paleizen tot monumenten.

Herontdekken van geschiedenis

De Gids bestrijkt het hele land, waarbij steeds vijf locaties per stad of gebied zijn geselecteerd. Zo herontdekken we de geschiedenissen van landhuizen en warenhuizen, monumenten en standbeelden, kerken en graven. Immateriële herinneringen liggen opgeslagen in gevels en de historische daden van voorouders zijn vormgegeven in standbeelden. De beknopte verhalen zijn aangevuld met een rijke hoeveelheid aan foto’s en afbeeldingen. Daarmee wordt er een veelzijdig inzicht gegeven in de geschiedenis van vier eeuwen slavernij. Zo is er aandacht voor persoonlijke verhalen van tot slaafgemaakten en hun vrije nakomelingen, en ook voor plekken die van belang waren in de strijd voor de afschaffing van de slavernij. De beschrijvingen van woningen van mensenhandelaren en plantage-eigenaren brengen op kritische wijze in beeld hoe welvaart was vergaard ten koste van de arbeid en levens van anderen. 

De gids dient als leidraad voor wandelingen waarbij je met een andere blik naar het landschap om je heen kijkt. Een plek die in de gids is aangegeven kan opeens een andere betekenis voor je krijgen, een heftige ervaring als je al jaren onwetend door dezelfde straat hebt gefietst.

Doe ook thuis onderzoek met Mapping Slavery

Dankzij de themapagina’s en de gekoppelde website Mapping Slavery kun je ook thuis onderzoek doen. De themapagina’s bieden korte essays over onderwerpen zoals de rol van Nederlandse kerken in de slavernij of hoe juridische teksten werden geschreven en gebruikt om vormen van slavernij te rechtvaardigen. Het project heeft ook een educatieve website die speciaal is ontworpen voor het onderwijs, met name voor middelbare scholieren. 

Achtergrondinformatie

De tweetalige Gids Slavernijverleden Nederland is geschreven door Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch samen met vele andere auteurs. Het komt voort uit het project Mapping Slavery dat is opgezet in 2012. Dit project heeft o.a. ook geleid tot de Gids Slavernijverleden Amsterdam (eerste editie in 2014) en het boek Dutch New York Histories / Geschiedenissen van Nederlands New York (2017). Georganiseerde wandelingen langs sporen van slavernij in meerdere steden, doorlopend wetenschappelijk onderzoek, symposia, en andere gedrukte gidsen hebben allemaal bijgedragen aan het in kaart brengen van het slavernijverleden van Nederland. Dus, zoals het boek ook aangeeft, deze 100 locaties zijn maar een kleine selectie. Voor wie heeft leren kijken, valt er nog veel meer te vinden. 

Bestelinformatie

  • Cover - Gids Slavernijverleden NederlandTitel: Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide the Netherlands (2019).
  • Auteurs: Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch. LM Publishers, Volendam. 
  • Prijs: € 15,00
    Bestel online via LM Publishers